Başta İntihar ile ilgili şu tanımlanmaları yapmak gerekir.
“İntihar Girişimi” kişinin kendini öldürmek amacıyla bir girişimde bulunması olarak tanımlanırken, “Tamamlanmış intihar” ölümle sonuçlanan intihar girişimidir.
Son yıllarda gençlerdeki intihar oranlarının önceki yıllara göre artış gösterdiğini bilimsel çalışmalar da gösteriyor. Genel olarak gençlerde intihar bir psikiyatrik rahatsızlık varken ortaya çıkabildiği gibi, psikiyatrik rahatsızlık yokken de stres etkenleri nedeniyle ortaya çıkabilir.
Gençlerde intihar davranışıyla birlikte en çok görülen risk etkeni ailevi stresörlerdir. (Parçalanmış aile, ebeveynler arası ya da ebeveyn çocuk arası görülen ilişki sorunları vb.)
Depresyon intihara en sık eşlik eden psikiyatrik rahatsızlık olarak tanımlanabilir.
Kızlarda intihar girişim davranışı daha sık görülmekte erkeklerde ise daha çok tamamlanmış intihar görülmektedir. Pandemi dönemi ile birlikte hem ruhsal rahatsızlıkların oranının artması hem aile içi ilişki sorunlarının hem maddi stresörlerin artması, okulların kapalı olduğu dönemde gençler arasında yalnızlığın ciddi oranda artması, profesyonel yardım almanın zorluğu gibi nedenler pandemi ve sonrasında intihar oranlarının artmasına neden olacak gibi görülüyor.
Son çalışmalar da bu bulguları destekliyor. Ailelerin dikkat etmesi gereken konu çocuğun ruh halinde görülen olumsuz değişikler, intihar girişimi olmasa da kendine zarar verici davranışlarının olması, ailede başka intihar olgusunun olması gibi durumlarda mutlaka profesyonel bir yardım alması gerekmektedir.